Press

Ny plate fra spelemannenTron Steffen Westberg

Gammelpols

Tron Steffen Westberg er lærer ved Rørosskolene, men også en av landets fremste solospelemenn. Vinnar av Landskappleiken og tradisjonberar i den sentrale tradisjonen fra Rørosdistriktet. Han kom med første plata si 2001, den kritikarroste plata «Bortover all veie», og det er knytt store forventningar til den nye plata hans.
TA102CD_DAX122XX.indd
TA102CD_DAX122XX.indd

Gammelpols: Blant erfarne polsdansere er det gammelpolsene som er selve rosinen i pølsa på dansefestene. Det er når disse polsene etter Henning Trøen og andre spilles at de virkelige stordanserne får vist hva de duger til og nesten svever over dansegulvet til det intense, kraftfulle og medrivende felespillet til Tron Westberg og hans likesinnede. Gammelpolsen er de eldste variantene av polstradisjonen på Røros. Da blir det ofte magisk!

sjå video med Tron:

IMG_2040 Foto Ingvil Skeie Ljones
Klikk på bildet for stor versjon. Foto: Ingvil Skeie Ljones

Sitat frå booklet: (av 1. amanuensis Bjørn Aksdal)
"Tron Steffen Westberg har med sitt drivende spel en egen evne til å sette salen i kok. Det sies at alle som fikk med seg Tron sin tolkning av slåtten Nordafjells under Landskappleiken på Oppdal i 1999, vil trolig huske denne fremføringen resten av livet.

Dette er slett ingen overdrivelse! Jeg var til stede som dommer og satt derfor helt inntil scenen ved dommerbordet. Da Tron hadde dratt i gang Nordafjells kjente jeg at jeg begynte å fryse på ryggen, og jeg fikk tårer i øynene av det følelsesladde og medrivende spillet. Ja, jeg kjenner at jeg i dag hele 13–14 år senere fortsatt fryser på ryggen når jeg tenker tilbake på denne opplevelsen. Applausen som brøt løs etter framføringen av slåtten var så kraftig at det best kan sammenlignes med et F-16 fly som akkurat bryter lydmuren"

IMG_2418 Foto Ingvil Skeie Ljones
Klikk på bildet for stor versjon. Foto: Ingvil Skeie Ljones
Det er dette som er så spesielt med Tron Westberg, han har dette lille ekstra som man blir grepet av enten man danser eller lytter til hans felespill: Stilsikkert, tradisjonelt, teknisk stødig, men framfor alt følelsesladd. Det er vel her det er riktig å benytte et begrep som kunstnernatur. Og bare for å ha sagt det: Han vant finalespillet på Oppdal i 1999 og fikk dermed sin første kongepokal.

Plateslepp i Hagakoia på Røros 22. mars 2013 kl. 17.00

Pressekontakt: Niels J. Røine 92024439 / niels.roine@talik.no