Espen og Bjørn Kåre er hver for seg godt etablerte musikere i flere forskjellige konstellasjoner. Bjørn Kåre er tidligere kåret til Årets Folkemusiker, og Espen er den første med en mastergrad i slåttespill på gitar ved Norges Musikkhøgskole. Sammen har de musisert i flere forskjellige sammenhenger, blant annet i det kritikerroste og Spellemann-nominerte bandet Aslak Brimi Kvartett.

I løpet av de siste 3 årene har de jobbet intenst med å raffinere og utvikle duo-formatet mellom  gitar og fele, der den tradisjonelle slåttemusikken fra Gudbrandsdalen står trygt og sentralt.

-“Det som vi ønsker å formidle med denne plata er rett og slett det å presentere folkemusikken med en instrumentering og spillestil som tilhører sjeldenheten, og kanskje vil bli ansett som en slags raritet. Det har ikke vært lignende utgivelser som denne, der fokuset ligger på gitar og fele som likeverdige i møte med slåttene fra Gudbrandsdalen. Det har vært en ambisjon å videreutvikle spillestilen som mine svenske kollegaer på gitar og strengeinstrumenter har gjort med den svenske folkemusikken, og plassere en tilnærmet lik spillestil inn i vår egen musikk.” sier Espen Wensaas

Lilleslåtter er navngitt etter karakteren i sporene på albumet; 14 kortere slåtter med tilsynelatende enkle arrangementer der melodien, og samspillet mellom gitar og fele som det bærende element. Albumtittelen refererer også til familienavnet til initiativtaker Espen sin familie i Hallingdal.

-“Å finne låttitler eller navn på en utgivelse kan være en veldig vanskelig og tidkrevende prosess, eller det kan i noen få tilfeller være lekende lett. I dette tilfellet kom albumtittelen nesten med en gang. Å gi albumet navnet Lilleslåtter var for meg som initiativtaker en måte å legge mitt eget personlige merke på utgivelsen, samt det at det reflekter hvordan jeg ser på innholdet i plata; enkelt, stutt og rett på sak.” sier Espen Wensaas