1. desember slipper Vegar Vårdal albumet ”Slåtter fra Åseral”, med 17 slåtter fra Åseral. Alle slåttene er spilt solo på ulike hardingfeler. Vegar Vårdal er en av våre mest anerkjente folkemusikere. Han ble kjent med folkemusikken fra Åseral som liten, da faren Dag Vårdal begynte innsamling i området. Senere tok han master på Norges musikkhøgskole om alderdommelig trekk i slåttetradisjonen fra Rogaland og Agder, og har vært knyttet til folkemusikkarbeidet i Agder og Setesdal gjennom flere år.Gunnar Austegard og Lars Mjåland var begge født i Åseral på 1880-tallet. Som tradisjonsområde deler Åseral flere av Setesdals alderdommelige trekk, men også andre og yngre impulser som har gitt musikken herfra et særegent og eiendommelig preg. Både tonalitet og slåttetilfang skiller seg ut, og vi finner en blanding mellom bygdedans og runddans, der stiltrekk og og ulike tidslag blandes.Albumet ble spilt inn på Nesbyen i august, midt under ekstremværet Hans. Mens regnet strømmet ned utenfor, veiforbindelser ble stengt og Nesbyen ble lagt under vann, satt Vegar sammen med produsent Leiv Solberg i studioet til Tor Magne Hallibakken. Trygt, tørt og isolert spilte han inn slåttene fra Åseral. Med Setesdalsheiene i nord, Bygland i øst og gruvesamfunnet Knaben i vest, ligger Åseral med sine gårder, fjell, elver og vann. Et stykke sørover ligger kysten, med Lindesnes, Mandal og Kristiansand, og forbindelser over havet til den store verden der ute. Lenge var Åseral et tradisjonelt jordbrukssamfunn. Gårdene var ikke av de største, men lå vakkert til langs dalsidene med vannet mellom seg. De fulgte årets gang, sådde det de hadde og høstet det de kunne. Her vokste det på 1880-tallet opp en generasjon tradisjonsbevisste Åsdøler. Den mest kjente av dem er nok Knut Liestøl, professor i folkeminnevitenskap. Lars Mjåland og Gunnar Austegard er kanskje ikke like kjent, men er to interessante tradisjonsbærere som har etterlatt seg mange fine slåtter.en hans slåtter fra ÅseralPressemelding fra Tal:ik 23.11.23, www.talik.no - kontakt vevardal@gmail.com / 95227574Med: Vegar Vårdal Produsent: Leiv Solberg Lyd: Tor Magne Hallibakken Spilt inn i Nesbyen august 2023 Master: Fridtjof Lindemann Coverart: Trond Anderson Grafisk: Mette VårdalLytt til musikken herLenke til lydfiler, bilder, cover mm herAlbumet ble spilt inn på Nesbyen i august, midt under ekstremværet Hans. Mens regnet strømmet ned utenfor, veiforbindelser ble stengt og Nesbyen ble lagt under vann, satt Vegar sammen med produsent Leiv Solberg i studioet til Tor Magne Hallibakken. Trygt, tørt og isolert spilte han inn slåttene fra Åseral.
Gunnar Austegard og Lars Mjåland var begge født i Åseral på 1880-tallet. Som tradisjonsområde deler Åseral flere av Setesdals alderdommelige trekk, men også andre og yngre impulser som har gitt musikken herfra et særegent og eiendommelig preg. Både tonalitet og slåttetilfang skiller seg ut, og vi finner en blanding mellom bygdedans og runddans, der stiltrekk og og ulike tidslag blandes.

Albumet ble spilt inn på Nesbyen i august, midt under ekstremværet Hans. Mens regnet strømmet ned utenfor, veiforbindelser ble stengt og Nesbyen ble lagt under vann, satt Vegar sammen med produsent Leiv Solberg i
studioet til Tor Magne Hallibakken. Trygt, tørt og isolert spilte han inn slåttene fra Åseral.

Med Setesdalsheiene i nord, Bygland i øst og gruvesamfunnet Knaben i vest, ligger Åseral med sine gårder, fjell, elver og vann. Et stykke sørover ligger kysten, med Lindesnes, Mandal og Kristiansand, og forbindelser over havet til den store verden der ute. Lenge var Åseral et tradisjonelt jordbrukssamfunn. Gårdene var ikke av de største, men lå vakkert til langs
dalsidene med vannet mellom seg. De fulgte årets gang, sådde det de hadde og høstet det de kunne.

Her vokste det på 1880-tallet opp en generasjon tradisjonsbevisste Åsdøler. Den mest kjente av dem er nok Knut Liestøl, professor i folkeminnevitenskap. Lars Mjåland og Gunnar Austegard er kanskje ikke like kjent, men er to interessante tradisjonsbærere som har etterlatt seg mange fine slåtter. 

Produsent: Leiv Solberg
Lyd: Tor Magne Hallibakken
Spilt inn i Nesbyen august 2023
Master: Fridtjof Lindemann
Coverart: Trond Anderson
Grafisk: Mette Vårdal