Estiske Johanna-Adele Jüssi har studert og bodd i Tyskland, Shetland, Danmark, Finland, Sverige og Norge – hvor hun har bodd de siste 7 årene. Underveis har hun latt seg inspirere av stedene hun har reist til og menneskene hun har møtt. Forskjellige tradisjoner og ulike musikalske språk har blitt en del av musikeren i henne og formet hennes uttrykk. Slik kom hun fram til drømmen om Gaupdalen.
– I en drøm fortalte en venn meg om den fantastiske heimplassen sin, Gaupdalen. Jeg falt pladask for den dalen og fikk en umiddelbar følelse av tilhørighet. Plutselig hadde jeg funnet det stedet i verden hvor jeg ville bo, hvor mine musikalske vandringer kunne hvile og utvikle seg fritt videre. Da jeg våknet, husket jeg ikke lenger alle detaljer om hvordan Gaupdalen så ut eller hvor den faktisk var, men forelskelsen var like sterk, forteller Johanna-Adele.

Foto: Eirik HeimEstisk, nordtrøndersk og nordisk folkemusikk
«Slåtter fra Gaupdalen» gis ut på plateselskapet Ta:lik. Første del av trilogien er tradisjonelle og nykomponerte slåtter i estisk stil. Andre del er inspirert av nordtrøndersk folkemusikktradisjon, mens den tredje delen består av ny, nordisk folkemusikk. Samtidig som plata slippes, vil en lengre versjon av Gaupdalen-trilogien, med 20 låter, bli tilgjengelig på Spotify.
– Jeg har hatt mange av de tradisjonelle låtene med meg lenge, men ikke klart å spille dem inn og sette dem sammen til én plate uten at det føltes som et hybridprodukt. Men så fant jeg Gaupdalen, som binder de tre kapitlene sammen. Meningen er jo at alle skal kunne danne seg et bilde av sin egen Gaupdal når de hører musikken, sier Johanna-Adele.

Urframført med egen trio
«Slåtter fra Gaupdalen» var bestillingsverk til folkemusikkfestivalen Kalottspel i Målselv, der musikken ble urframført i august 2021.  Både på scenen og på plate har Johanna-Adele med seg Bendik Lund Haanshus på gitarer og elektronikk, og Christo Stangness på kontrabass.
– Første gang jeg spilte en av låtene sammen med Bendik og Christo, skjønte jeg at jeg hadde funnet bandet mitt. Til dem kan jeg komme med mine slåtter og ideer om hva jeg vil formidle, og de tar imot dem med åpenhet og nysgjerrighet. Så finner vi ut av arrangementene og det kunstneriske sammen, forteller Johanna-Adele.